Somhegy, Bakonybél, 8427, Hungary

Zirci Ciszterci Arborétum

A cisztercita apátság hajdani angolkertjéből kialakított botanikus kert az ország legmagasabban fekvő arborétuma, amely az őshonos bakonyi növények mellett egzótákat is bemutat.

 Az arborétumot az 1182-ben letelepedett ciszterciek kezdték építeni egy 600 éve kialakított halastó körül. A 20 hektáros terület Magyarország legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteményét rejti; öt kontinensről mintegy 600 fa- és cserjefaj él itt. A zirci arborétum jellegzetes angolkert, amelyben az erdőfoltok szabálytalan tisztásokkal váltakoznak.

Itt található az ország egyik legöregebb tölgyfája, egy 400 éves kocsányos tölgy.

Tavasszal érdemes ellátogatni ide, hiszen ilyenkor igazán szép a parkon keresztülfutó Cuha-patak két oldalán látható, védett lágyszárú fajokból álló virágszőnyeg.

Itt nem csak növényeket, de sokféle madarat is megfigyelhetünk, továbbá védett a kétéltű és denevérfaunája is, időnként mókusok, őzek is megjelennek.

De nem csupán a természetben gyönyörködhet az idelátogató, hiszen az arborétum egyik építményében, a filagóriában, kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években is.

Az angolkert stílusú park 1951 óta országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll. Az Arborétum ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában van.

 

Jelenleg már az Arborétum teljes, felújított területe látogatható.

 

Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és iratkozzon fel hírlevelünkre.!
 

INFORMÁCIÓK

Érkezés: 15:00 - Távozás: 11:00

Bőséges reggeli

Ingyenes WiFi minden területen rendelkezésre áll

Ingyenes privát parkolás lehetséges a helyszínen

AJÁNDÉKOZZON PIHENÉST!

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, kollégáit, vagy üzleti partnereit, egy Somhegyi Öreg Hársfák Major utalvánnyal!