Somhegy, Bakonybél, 8427, Hungary

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home/www/clients/client2514/web5829/web/images/slider

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/slider

Legek a Bakonyban

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.
 A háromszintes kilátót 1920-ban állították, ezt követően pedig 1962-ben újjáépítették. Legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor. A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével.

A Vajda Péter kilátótól mintegy 50 m-re áll a Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. A komplexum területére tilos a belépés, de a kilátóból szinte a torony szomszédságában érezhetjük magunkat.
A hegyre aszfaltos út vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető munkanapokon a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészeténél (Bakonybél,Szent Gellért tér 9.; tel: 06 88/595-100, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).
A kilátó gyalogosan is megközelíthető, számos túraútvonal, többek között az Országos Kéktúra bakonyi szakasza is érinti.

A LEGNAGYOBB FORRÁS

Bakonybéltől délnyugatra, a Bankavár oldalában, vadregényes környezetben tör felszínre a Tiszta-víz, a Bakony legnagyobb forrása. Forrásmedencéjének átmérője 4-5 méter, de az aszályos nyarakon is mintegy 2 méter, így méltán viseli a neki adományozott megtisztelő címet.

A BAKONY LEGMAGASABB FÁJA

Móricháza és a Witt-kilátó között, a kavicsos erdőgazdasági út mentén tekintélyt parancsoló méreteivel már messziről kitűnik egy hatalmas kőris, melyet „a Bakony legmagasabb fája”-ként emlegetnek.
A fa mintegy 40 m-es magasságával uralja a tájat, alatta új erdő cseperedik. A nagy kőris magjait a szél messzire viszi, amelyekből aztán apró fák nőnek, ezek a magoncok. Többek között így biztosítják az erdőművelés során kitermelt területek újra erdősülését.

{gallery}slider{/gallery}

Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és iratkozzon fel hírlevelünkre.!
 

INFORMÁCIÓK

Érkezés: 15:00 - Távozás: 11:00

Bőséges reggeli

Ingyenes WiFi minden területen rendelkezésre áll

Ingyenes privát parkolás lehetséges a helyszínen

AJÁNDÉKOZZON PIHENÉST!

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, kollégáit, vagy üzleti partnereit, egy Somhegyi Öreg Hársfák Major utalvánnyal!