Somhegy, Bakonybél, 8427, Hungary

Borostyán-kúti tó

A faluhoz legközelebb eső Borostyán-kút (Szent-kút) tava a legnépszerűbb a kirándulók és a helybeliek körében egyaránt. A tavacskát a faluközpontból indulva kb. negyedórányi gyaloglással érhetjük el a Petőfi utcán át, de a helyet akár autóval vagy busszal is megközelíthetjük, a Borostyán-kút előtt parkoló várja a gépjárművel érkezőket.
 Szent Gellért és Szent Günther remeteségének vélt helyén, a Borostyán-kút három forrásának vize táplálja azt a tavat, amelyet 1996-ban mesterségesen alakítottak ki a Szent-kút környékének rekonstrukciója során. Az apró kápolna előtti kis tó körül pihenőpadokat helyeztek el, így méltó módon adózhatnak a majd ezer éves szent hely emlékének az ide érkező zarándokok, vagy pihenhetnek meg a hűs árnyékban a kirándulók, gyönyörködhetnek a természet szépségében, annak apró csodáiban, a vízcsobogásban, a madárdalban, vagy épp a szitakötők táncában a városi zaj elől menekülő, megpihenni, felüdülni, kikapcsolódni vágyó emberek. A hely 2009. óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. 

„Áldozóhely volt. Szentély. Pogány templom, később keresztény. Mutatja még egy-két mohos darab a hajdani falakat. Most csak hely. Fű, fa és bokor tenyészget csöndjében. Élni akar. Lábod ősi ösvényre ismer. Akármikor jössz, itthon van az Isten.”
(Kányádi Sándor: Folytonosság)

Két, a magyar történelemben és Bakonybél történetében fontos szerepet betöltő szent emlékét őrzi a falutól 1 km-re fekvő kedvelt kirándulóhely.
A hagyomány szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet. A község tisztelettel őrzi a két szent legendáját.
Először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.
Három forrás fakad a kápolna előtt, amelyet kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, valamint emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi, amely Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása.
A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
A kápolna környékét a falu összefogásával állították helyre 1996-ban, ekkor duzzasztották tavacskává a források vizét, s alakították ki a parton a pihenőparkot. A padok háttámlájára az adományozók nevét vésték fel.
A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.


Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és iratkozzon fel hírlevelünkre.!
 

INFORMÁCIÓK

Érkezés: 15:00 - Távozás: 11:00

Bőséges reggeli

Ingyenes WiFi minden területen rendelkezésre áll

Ingyenes privát parkolás lehetséges a helyszínen

AJÁNDÉKOZZON PIHENÉST!

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, kollégáit, vagy üzleti partnereit, egy Somhegyi Öreg Hársfák Major utalvánnyal!