Somhegy, Bakonybél, 8427, Hungary

A Vörös-séd kis tava

A Vörös-séd kis tava:
A Gerence-völgyi kirándulóközpontból három apró tavacska is megközelíthető.
 

A kavicsos erdőgazdasági úton, vagy a völgyben kanyargó Vörös János-séd mentén, az egykori Franciavágás és Városlőd között közlekedő kisvasút sétányszerű nyomvonala mellett, mintegy 2 km után érünk el egy a séden mesterségesen felduzzasztott kis tavacskát. A nyaranta vízinövényekkel gazdagon benőtt tó az őt kísérő mocsár- és lápréttel ezer színben pompázva, hosszan húzódik a Vörös János-séd völgyében.

Móricháza

A Vörös János-séd tavacskájától csak mintegy 700 m a kavicsos út mentén a hajdani Móricháza. Itt, egy erdő széli kis tisztáson állt egykor az erdőbirtokos Eszterházy Tamás tulajdonában lévő móricházi vadászkastély, amely hírhedt volt a gróf mulatozásairól. Az épület mára megsemmisült, nyomait csak néhány tégla jelzi. Mára csak a hajdani kis pisztrángos tava, a közelben csörgedező Vörös János-séd, valamint egy hangulatos vadetető nyújt csodálatos, békés látványt az ide érkezőknek.

Borostyán-kúti tó

A faluhoz legközelebb eső Borostyán-kút (Szent-kút) tava a legnépszerűbb a kirándulók és a helybeliek körében egyaránt. A tavacskát a faluközpontból indulva kb. negyedórányi gyaloglással érhetjük el a Petőfi utcán át, de a helyet akár autóval vagy busszal is megközelíthetjük, a Borostyán-kút előtt parkoló várja a gépjárművel érkezőket. Szent Gellért és Szent Günther remeteségének vélt helyén, a Borostyán-kút három forrásának vize táplálja azt a tavat, amelyet 1996-ban mesterségesen alakítottak ki a Szent-kút környékének rekonstrukciója során. Az apró kápolna előtti kis tó körül pihenőpadokat helyeztek el, így méltó módon adózhatnak a majd ezer éves szent hely emlékének az ide érkező zarándokok, vagy pihenhetnek meg a hűs árnyékban a kirándulók, gyönyörködhetnek a természet szépségében, annak apró csodáiban, a vízcsobogásban, a madárdalban, vagy épp a szitakötők táncában a városi zaj elől menekülő, megpihenni, felüdülni, kikapcsolódni vágyó emberek.A hely 2009. óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.

Pisztrángos-tó:

1973-ban, a Bitva-patak felduzzasztásával hozták létre a Bakonybél és Farkasgyepű közötti erdészeti út mentén, egy erdős hegyek közt megbúvó apró völgyben a farkasgyepűi Pisztrángos-tavat. Kedvelt horgászhely, bár a névadó pisztráng hiányzik a tó halállományából. Tiszta, szubalpin klímájú levegője, a hely nyugalma, a tölgy-, bükk, és fenyőerdők ölelésében fekvő tavacska megpihenésre, elmélkedésre hívja a látogatót.

Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és iratkozzon fel hírlevelünkre.!
 

INFORMÁCIÓK

Érkezés: 15:00 - Távozás: 11:00

Bőséges reggeli

Ingyenes WiFi minden területen rendelkezésre áll

Ingyenes privát parkolás lehetséges a helyszínen

AJÁNDÉKOZZON PIHENÉST!

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, kollégáit, vagy üzleti partnereit, egy Somhegyi Öreg Hársfák Major utalvánnyal!