Somhegy, Bakonybél, 8427, Hungary

Rólunk

A több mint 200 éves épület, mely vendégházunknak „otthont” ad Bakonybél mellett, Somhegy pusztán található.

 Eredetileg 1813-ban az Eszterházy-család uradalmához tartozó majorban üveghutának épült. A manufaktúra megálmodója Neumann Ábrahám – pápai kereskedő volt. Üveggyárként 1815 és 1859 között működött. Ezek után az épület szolgált majorként, lakóházként, majd istállóként is. A rendszerváltást követően magára maradt és pusztulásnak indult. Ebben a sokat megélt állapotában találtunk rá 2014-ben és kezdtünk hozzá az öreg épület új életre keltésére. 

A régmúlt elbeszélései szerint az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharcot követő megtorlások ideje alatt a menekülő Kossuth Lajos gyermekeit a Somhegy puszta melletti Óbányán bújtatta. A gyermekek Somhegyi üveghuta meglátogatásának tiszteletére ültetett hársfákról kapta nevét vendégházunk a Somhegyi Öreg Hársfák Major.

index


A nyugalmat, csendesebb hangulatot kedvelők biztosan a szívükbe zárják a Bakony térségét. Nem csupán azért, mert a területet már földrajzi kiterjedéséből adódóan is a sokszínűség jellemzi, hanem azért is, mert olyan kulturális és természeti vonzerőket hordoz magában, amelyek maradandó élményeket nyújtanak.

A Bakonyban megtalálhatják kedvtelésüket a túrázni vágyók, a kerékpározás szerelmesei, a lovas programokat keresők, illetve a téli időszakban a síelés, szánkózás szerelmesei. A túrázókat gyönyörű, vadregényes útvonalak várják errefelé, de ugyanitt remek gombászó helyekre is rálelhetnek. A kerékpározást kedvelőinek érdemes kipróbálniuk a Bakony meredekebb, lombos-árnyas emelkedőit és lejtőit. A másfajta megmérettetésre vágyóknak érdemes benevezniük a Sobri Jóska Élménypark pályái által kínált kalandokra. A lovas programok kínálata is igen széles a térségben, legyen szó a lovaglás alapjainak elsajátításáról, lovas kocsikázásról vagy tereplovaglásról. A téli sportok szerelmesei az eplényi sípályán csúszhatnak kedvükre.
Térségünkre általában a „lassú turizmus” élménykínálata a jellemző, amely egyfajta (élet)szemléletnek is tekinthető. Vidékies jellegével e tájék vonzó lehet mindenkinek, aki a nyugodt pihenés mellett az örök emlékeket keresi.
Ilyen lehet a Veszprémi Állatkert, amely rengeteg látnivalóval, attrakcióval hívogatja a látogatókat. További kikapcsolódási lehetőséget kínál a térségben található, országos hírű zirci arborétum, ciszterci apátság, ahol érdemes megkóstolni a helyben főzött különleges söröket. Egy derülteges napon Bakonybélben felkeresni Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálóját, vagy túrázni a számtalan szurdokokkal, barlangokkal, forrásokkal körülölelt tanösvényeken. Mindenkinek igazi kihívás lehet tavasztól őszig az eplényi downhill pálya, ahol télen a síelőké a lejtő. A Cseszneki vár falainak megmászása után gyönyörködni az elénk táruló kilátásban. …………..

Előbbiekből kiderül tehát, hogy térségünk gazdag természeti, történelmi és kulturális örökséggel várja minden évszakban a pihenésre, feltöltődésre és tartalmas kalandozásra vágyó embereket. A Bakony térség missziója, hogy autentikus élményekkel segítsen az embereknek megújulni – felfedezni és megélni az élet csodáit.

Csalán Helyi Termelői Piac, Veszprém
Minden pénteken 14:00 – 18:00 között Veszprémben, a Kossuth utcán helyi és környékbeli termelők, gazdák termékeit kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg az egészséges és környezettudatos táplálkozás és életmód szellemében. Kézműves finomságok, ínyencségek színes kínálata vár bennünket.

Bakonyi Termelői Piac, Zirc-Szarvaskút
Minden szombaton 9:00 és 14:00 óra között Zirc Akli-pusztán helyi és környékbeli termelők kínálják kézműves portékáikat. Többek között megtalálhatóak füstölt húsok, sajtok, tejtermékek, mézek, lekvárok, szörpök, liszt és tojást is, de folyamatosan bővül a kínálat.

Bakonybéltől nem messze fekszik Zirc festői fekvésű kisvárosa több mint 900 éves múlttal. Az apátsági épület emblematikus tornyai már messziről útba igazítják az arra járót. A városban és környékén megpihenni, a múlt patinás szellemiségével és a bakonyi friss levegővel töltődni kivételes, időtől független élmény. Aki erre jár, megnyugvást lel, önmagában és hitében megerősödve tér haza.
Nem hiába, a Bakony fővárosában járunk…
… és ha már itt járunk látunk kell a Ciszterci Apátságot és látogatóközpontot a Műemlékkönyvtárral. Európa legmagasabban fekvő, egyedi mikroklímájú arborétumában és Pintér-hegyi parkerdejében található tanösvényen tehetünk kellemes sétákat. A múzeumok közül várja a Bakonyi Természettudományi, a Reguly Antal a Népi Kézműves Alkotóházzal. A látogatók kedvencei lehetnek a Cuha-völgyi vasút vagy a 0 km turistakőbakancs.

 Bakonybélből elindulva kellemes kikapcsolódást nyújthat, ha meglátogatjuk Veszprém városát is. Veszprém a királynék városa, fesztiválok otthona a Bakony és a Balaton-felvidék találkozásánál. Sok út vezet ide: a történelmi és kulturális örökség útja, az aktív feltöltődés útja, a kulináris élvezetek útja, és ide jutunk a Balaton és a Bakony felől vezető utakon is.

Pillantsunk be a város történelmi múltjába!
Létéről régészeti ásatások bizonyítják (avar, frank, szláv sírok feltárása), hogy már a honfoglalás előtt lakott település volt. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok 900 nyarán érkeztek a veszprémi Várhegy alá, és foglalták el a várat. A város nevének eredetére több magyarázat is létezik: Besprim, a régi szláv nyelveken bevehetetlent jelentett; más vélemény szerint személynév volt, makacs, önfejű jelentéssel. Itt alapították (997-ben) az első magyarországi püspökséget. István király és felesége, Gizella királyné nevéhez fűződik a Szent Mihály-székesegyház létrehozása, és valószínűleg ők alapították a Veszprém-völgyi görög apácamonostort is, ahol a magyar koronázási palástot varrták. Ettől az időszaktól lett Veszprém a "királynék városa", így a magyar királynék Veszprém székesegyházának örökös kegyurai lettek.
A mai Veszprém jelképei a történelmi örökségen kívül az 1938-ban épült Völgyhíd, a kapuit 1958-ban megnyitó Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. Meghitt, kisvárosi hangulata, dombos-lejtős változatos felszíne, szűk utcácskái, ódon épületei ideális helyszínt és díszletet nyújtanak a város változatos programjaihoz, sokszínű fesztiváljaihoz.

Bakonybél a Magas-Bakony e kicsiny, csendesen megbújó falucskája páratlan természeti kincsekkel és egyházi értékekkel várja az erre látogatót. Ne fosszuk hát meg magunkat ettől a ránk váró gazdagságtól!

Szent Mauríciusz bencés monostor

A XI. század elején Szent István király által alapított egy monostor helyének kiválasztásában a hagyomány szerint Szent Günther és Gellért, akik a közeli barlangokban remetéskedtek, fontos szerepet játszottak. A völgy szépsége, kedvező fekvése és a patak közelsége miatt ez a hely ideálisnak tűnt a szerzetesi életre. Később a monostor a templommal együtt leégett, és tudományos jelentőségű könyvtára is megsemmisült.
A ma is álló barokk templomot és kolostorépületet, amely szép arborétumával ősi hangulatot sugároz környezetének, a bencés rend építtette a XVIII. században. A monostor akkori állapotáról a főoltárképen való ábrázolás mesél. A XX. század közepén, a népi demokrácia idején a béli bencés szerzeteseknek is el kellett hagyniuk a monostort és csak negyven év után kapta vissza a Pannonhalmi Szent Benedek Rend a béli apátság és a park tulajdonjogát, 1998-ban pedig megalakult a Béli Szent Mauríciusz Monostor, hogy megőrizhesse és továbbadhassa az 1000 éves hagyományokat az utókornak.
Miután a templom és a monostor épületét kívül-belül megcsodáltuk, mellette a Szent Günther Zarándokudvar csak ránk vár, hogy békés csendjében megpihenjünk.

Borostyán-kút kápolnája és kálvária

Bakonybélből az erdő felé indulva Veszprém megye hét természeti csodájának egyikére bukkanunk a fák között – a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájára a stációkkal s a kálváriával, amely Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi.
Az emlékhelyen először a kápolnát építették meg, amely később egészült ki készült a 14 képből álló stációval és a szikla tetején található kálváriával Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakját megformázva. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kicsiny, kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, de emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi. A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely előtt egy Lourdes-i Mária szobrot csodálhatunk meg. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
Helyreállították a kápolna környékét, tavacskává duzzasztották a források vizét, és a parton pihenőparkot alakítottak ki. Így ha ma arra zarándokolunk, utunkon békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelünk itt.

A Magas-Bakony tájvédelmi körzet szívében, gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél települése. Védelmezőn emelkedik föléje a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy (706m), ahonnan látható a Balaton, sőt tiszta időben Ausztria 150 km-re lévő hegycsúcsai is.

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az odvaskői, mely az első írásos emlékű magyar barlang. A hegyekből hófehér sziklák magasodnak ki, mint többek között a Borostyán-kő, az Oltár-kő, a Fehér-kő. Ezek áldozati helyül szolgáltak a kereszténység felvétele ellen lázadó pogányoknak, akik a Bakony erdeiben bújtak meg.

A települést bővizű források veszik körül, melyek víznyerői voltak az itt élőknek és az erdei munkásoknak, ma pedig turisták meríthetik meg poharukat bennük.

A Kerteskői-szurdokban kanyarog a Gerence-patak, amely hatalmas méreteivel és mesebeli szépségével ejti ámulatba a látogatót.

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel történő ismerkedést segíti a Boroszlán tanösvény. Ezen kívül számos jelzett túraútvonal is keresztülhalad Bakonybélen, kisebb-nagyobb kirándulásokra hívva a csendre, nyugalomra, vagy aktív kikapcsolódásra vágyókat. A természet szerelmeseit.

1018-ban Szent István király alapított monostort a mai Bakonybél környékén.

A bencés rend 1754-ben épült, ma is álló barokk temploma és kolostorépülete szép arborétumával ősi hangulatot áraszt. A Borostyán-kút kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba.
A falu központjában található Bakonyi Erdők Házában természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Tájház pedig a főként erdőművelésből és famegmunkálásból élők hagyományaival, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót.

 Pannon csillagda Bakonybél

A Pannon Csillagda az első és egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetárium Közép-Európában! Amellett, hogy képes a hagyományos planetárium show üzemre, legnagyobb újdonsága, hogy speciálisan kupolafelületre optimalizált, ismeretterjesztő filmeket képes vetíteni, döbbenetes minőségben.
Az állandó kiállítás a csillagászat történetét foglalja össze a kezdetektől napjainkig, 400 m² területen. Bemutatja a meteoritok izgalmas világát, a csillagászati navigáció és a távcsövek fejlődését, továbbá két korszakalkotó csillagász (Galilei és Newton) munkásságát. Megismerhetjük az űrkutatás talán legizgalmasabb expedícióit (Apolló-program, Holdra szállás valamint Mars kutatás). Kiállított szkafander, pilóta ülés, vizuális installációk, a Mars űrszonda másolata teszik izgalmassá a tárlatot.

A Bakony festői környezetében a Magas-Bakony legszebb részén, Zirc és Pápa közötti útvonalon, Bakonybéltől 3 km-re helyezkedik el a Somhegyi Öreg Hársfák Major. Vendégházunk építése 2018. októberében fejeződött be. A gyönyörű környezetben található vendégházunk kellemes időtöltést fog biztosítani Önnek.
A vendégházban 8 db 2 ágyas szoba, 1 db 2 ágyas lakosztály és 1 db külön bejárattal rendelkező 4 személyes, konyhás apartman foglalható. Összesen 22 főnek tudunk szállást biztosítani.

A Bakony legmagasabb hegycsúcsai között a Gerence patak völgyében, Zirc és Pápa között erdei környezetben található. Az idelátogatókat számtalan kirándulási lehetőség és túraútvonal várja.

Gerence patak völgyében bújik meg a Magas-Bakony központja Bakonybél. A völgyfalu Zircről, Pápáról kanyargós hegyi úton könnyen megközelíthető. A község a hegység egyik legszebb részén található, kedvelt kiránduló és üdülőközpont.

 A Bakony-hegyég szívében, annak legmagasabb hegyei között (Kőris-hegy 709 m, Nagy-Somhegy 649 m), egy gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél.

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik. Emlékezések szerint nem egy közülük betyárok rejteke volt. Védelmezőn emelkedik a település fölé a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy.

A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. Innen szinte teljes körkilátás nyílik: látható például a Balaton, sőt tiszta időben az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsai is.

A hegyekből több helyütt kimagasló hófehér sziklák, mint a Borostyán-kő, a Kertes-kő, az Oltár-kő, a Fehér-kő, az Odvas-kő, a Hegyes-kő környéke áldozati helyül szolgáltak az államalapítás és a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben, szurdokaiban menedéket kereső, ősi hithez ragaszkodó pogányoknak.

A környéken eredő bővizű források sokasága víznyerő forrása volt egykoron az itt élő lakosoknak, erdei munkásoknak, most pedig a turisták meríthetik meg poharukat, és felfrissülve a kristálytiszta víztől folytathatják barangolásukat. Bakonybéltől délnyugatra tör felszínre a Bakony legnagyobb forrása, a Tiszta-víz, a falutól délkeletre, a Szömörke-völgyben eredő Judit-forrás mésztufából álló gátsorán csörgedező forrásvíz pedig szépségével és bájával szintén a Bakony számtalan apró természeti kincsének egyike.

A Judit-forrástól nem messze, hatalmas sziklák között, a völgyek mélyén rejtett zugokban, a Kerteskői-szurdokban kanyarog a Gerence-patak, amely hatalmas méreteivel és mesebeli szépségével ejti ámulatba a látogatót.

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel történő ismerkedést segíti a Boroszlán tanösvény.

Ezen kívül számos jelzett túraútvonal is keresztülhalad Bakonybélen, kisebb-nagyobb kirándulásokra hívva a csendre, nyugalomra, vagy aktív kikapcsolódásra vágyókat és a természet szerelmeseit. A csodálatos természeti környezet és gazdag helytörténeti értékei tették kedvelt kiránduló központtá a települést.

Pápavár és Tevelvár sáncai őskori eredetűek. Jelentős halomsírmező van a Száraz-Gerence keleti oldala táján, a Százhalomnál, a Várhegy pedig máig őrzi a Podmaniczkyak félelmetes rablólovag várának, Bakonyújvárnak a falmaradványait.

1018-ban Szent István király alapított monostort a mai Bakonybél környékén. A bencés rend 1754-ben épült, ma is álló barokk temploma és kolostorépülete szép arborétumával ősi hangulatot ad a környezetnek.

A templom mellett a Szent Günther Zarándokudvar várja a megpihenni vágyókat. Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája a stációkkal valamint a Kálváriával. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba. Vizük egy tavat táplál. A falu központjában található Bakonyi Erdők Házában természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők, a Tájház pedig a főként erdőművelésből és famegmunkálásból élő bakonybéliek régi hagyományaival, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót.

index

Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és iratkozzon fel hírlevelünkre.!
 

INFORMÁCIÓK

Érkezés: 15:00 - Távozás: 11:00

Bőséges reggeli

Ingyenes WiFi minden területen rendelkezésre áll

Ingyenes privát parkolás lehetséges a helyszínen

AJÁNDÉKOZZON PIHENÉST!

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, kollégáit, vagy üzleti partnereit, egy Somhegyi Öreg Hársfák Major utalvánnyal!